lørdag 9. august 2014

Kjøkkenet på Villa Birkely

Rekonstruksjon av et gammelt kjøkken


Villa Birkely er et gammelt trehus - bygd første halvdel av 1920-tallet. Stilmessig er det en blanding av jugendstil og nyklassisisme.
Les mer om huset her: 
http://www.arkitekturhistorie.no/3/omraade/oslo/lambertseterveien.13b.html



FLERE INNLEGG KOMMER: 
Vi kommer til å legge ut mer om huset etter hvert, men i denne runden legger vi ut bilder i forbindelse med rekonstruksjon av vårt gamle kjøkken. 

Grunnen til at vi lager en husblogg - er at vi selv har funnet svært lite på nett om restaurering og rekonstruksjon av gamle kjøkken. Særlig når man må lete etter gamle bygningsdeler og tilpasse disse, slik vi har gjort. Det har vært en tidkrevende jobb, og vi har brukt lang tid.

De fleste som skal gjøre dette må regne med å bruke tid. Vi håper likevel at andre som setter i stand gamle kjøkken kan ha litt glede av denne bloggen.  

TIDLIGERE KJØKKEN: 
Siste rester av husets opprinnelig kjøkken ble revet ned på slutten av 70-tallet. Det opprinnelig kjøkkenet finnes det ingen bilder av. Men en av oss som i dag eier huset i dag, husker da kjøkkenet ble revet. Dessuten var det mange avtrykk av det opprinnelige kjøkkenet under lagene av 70-talls-tapet og plater.  

Samtidig ble det bygget opp et nytt kjøkken i 70-80-talls-stil.
Bilder av dette kjøkken har vi heller ikke mange av. Det var et klassisk kjøkken av sin tid, som nå var begynt å bli veldig slitent. Det passet heller ikke så godt til husets stil.

Kjøkkenløsningen hadde dører av sponplater, kledd med tynne treplater. Tapeten var oransje, og flisene over ovnen var i oransje blomster. Dette kan dere se på bildet under. Her er et par bilder fra kjøkkenet, av to småtasser som besøker sine besteforeldre og leter etter letter etter kjeks i komfyr-skuffa: 



FJERNING AV 1980-TALLET: 
Da vi overtok huset bestemte vi oss etter hvert for å forsøke å sette både kjøkken og flere andre rom tilbake til husets opprinnelige stil. Vi ønsket å gjøre det skånsomt - og bevare så mye som mulig. På kjøkkenet var det ikke mulig å bevare så mye, siden nesten alt ble revet på slutten av 70-tallet. Det meste ble desverre også kastet. 

GAMLE KJØKKEN-SKAP:
I en lang periode har vi derfor hentet gamle kjøkken- og bygningsdeler som er lagt ut på finn.no, fra andre hus på Nordstrand, eller i Oslo og omegn. Vi har vært på konstant på jakt på loppemarkeder. I ettertid ser vi at vi har kjøpt og hentet mer hjem enn vi vil få bruk for. Dette kommer vi til å gi til andre som er interessert. Men først må vi bli ferdige, og finne ut hvilke deler vi trenger selv. Vi har også funnet fram gamle skapdører som tidligere har vært brukt i vårt eget hus.

Men aller først måtte vi rive ned tapeter og fjerne gulvbelegg fra 70- og 80-tallet. Ikke minst måtte vi finne ut om det var råte på kjøkkenet. Det var det heldigvis ikke. Vi fjernet derfor mye halvgammelt. Her er tre bilder fra denne prosessen - og det vi fant. Det var mange lag med flotte farger. 





SIKRE BRANNMUR: 
Brannmuren på huset skulle vise seg å bli en egen utfordring, som vi skal ta opp i et eget blogginnlegg senere. Vi måtte fjerne løse murstein - for å bygge opp på nytt, slik at pipa igjen kunne bli sikker. Vi kommer ikke til å bruke pipeløpet fra kjøkkensiden. Men vi har satt i stand en gamle rundovn i stua, som benytter samme pipeløpet. Her er et bilde av brannmuren fra kjøkkensiden:


OPPRINNELIG GULV: 
Vi bestemte oss for å beholde det gamle gulvet selv om det framsto slitent og ødelagt. Men vi slipte det, og det ble flott. Vi bestemte oss for å male det. Både fordi det opprinnelig var var malt, men også fordi det skal være herdig mot vannsøl. Slik så det ut før vi malte det: 

GAMMELT PANEL: 
Vi bestemte oss også for å beholde det gamle panelet på kjøkkenet. Det var stort sett intakt, selv om det hadde vært malt en rekke ganger. Det er mange merker og sår i panelet, men hvis vi hadde ønsket glatte overflater hadde vi jo ikke flyttet inn et hus fra 1920-tallet.

Panelet hadde tidligere vært målt i både grønt, blått, gult og hvitt. Vi bestemte oss for at vi ville male tak og vegger hvite, og heller benytte en av de gamle fargene på deler av kjøkkeninnredningen.


De gamle dørene i Birkely er vakre. Vi har satt i stand flere av dem. Her er en av dem som går inn til kjøkkenet: 

FARGE PÅ KJØKKENSKAP OG BENKER: 
Vi bestemte oss for å bruke en av de opprinnelig fargene vi fant i huset. Det gamle kjøkkenet har både vært blått, gult og grønt. Vi vet ikke med sikkerhet hvilken farge de opprinnelige skapene hadde. Men vi bestemte oss for å gå for den grønne fargen. Aller mest fordi dette er et av husets mørkeste rom, og dette er en lysegrønn og frisk farge. På noen av bildene under ser den nesten irrgrønn ut. Det er den ikke.   

BYGGING AV OVERSKAP: 
Det første vi begynte med var overskapet. Vi har allerede bestemt oss for at dette skapet skal gå helt til taket (slik vi ser av malingen at det opprinnelige skapet gjorde). Selve skapet plassbygger vi, og bruker skapdører fra huset. Dette er en type skapdører som har vært brukt mange steder i huset. Vi vet ikke om de kan ha vært brukt på kjøkkenet. Men det er ikke umulig. 

Her er startet på byggingen av overskapet: 


MALING OG PLASSBYGGING: 
Her er starten på byggingen av overskapet. Vi malte underveis, slik at vi slapp å ta hele grunnstrøket når skapet er ferdig bygget. Her er tre bilder av byggingen av skapet: 






PLASSBYGGING AV KJØKKENBENK:
Nå er vi i gang med å sette opp kjøkkenbenken. Det er en stor jobb, fordi både oppvaskmaskin og kjøleskap skal bygges inn. Det er ikke bare selve innbyggingen som er en stor jobb. Det er også krevende å finne plass til alt av moderne utstyr. Kjøkkenet fra 1920 er ikke laget med tanke på at alt slik skal ha plass. Dessuten må kjøkkenbenken bygges over den nederste kanten av vinduet. Dette skal vi skrive mer om. 

Her er noen bilder fra oppbyggingen og planleggingen av kjøkkenbenken. Skuffene og skapdørene her kommer fra forskjellige kjøkken. 


INNEBYGD KJØLESKAP:
Kjøleskapet bygger vi inn i et hjørne. Dette kommer til å se ut som det opprinnelige sval-hjørnet/spiskamerset på kjøkkenet. Dette skal bygges inn med panel. 


ET SKRITT VIDERE: 
I dag søndag 10. august er vi kommet litt videre med bygging av kjøkkenbenken. Her er fire bilder som viser hvor langt vi er kommet akurat nå. 



SKUFFER: 
Som du ser er det ikke lenge til vi kan sette de gamle solde skuffene inn i kjøkkenbenken. De er fra en litt senere periode enne 20-tallet. De kommer trolig fra 40-50-tallet. Men de er solide treskuffer og passer perfekt inn.


FØLG OSS VIDERE:
Hvis du vil følge med på den videre prosessen se innom bloggen vår en annen gang. Vi ønsker også å legge ut bilder av andre rom i huset etter hvert. 

Hilsen Berit og Kim

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar